Te invitam sa citesti acest articol pentru a afla toate motivele pentru care ar trebui sa consumi acest condiment. Turmenicul a devenit popular in randul condimentelor nu doar prin folosirea lui in diverse retete, ci si datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice.
Ce este turmericul
Turmericul (Curcuma longa) reprezinta una dintre speciile de curcuma, fiind cunoscut si sub denumirea de sofran indian. In Romania este cunoscut cu numele de zerdiceaf, desi denumirea de turmeric este mai populara.
Motivul pentru care se face aceasta asociere intre cei doi termeni poate fi legat de etimologia cuvantului turmeric. In sanscrita, cuvantul kunkuma era folosit de obicei pentru turmeric.
Cum se obtine condimentul turmeric
Radacinile turmericului au numeroase ramificatii groase, sub forma cilindrica, cu o culoare galbena spre portocalie la interior. Condimentul denumit turmeric este obtinut prin procesarea radacinilor plantei, care sunt transformate intr-o pudra ce poate fi folosita in alimentatie. Pentru a obtine aceasta pudra, radacinile de turmeric sunt fierte si apoi uscate in cuptor. Ulterior sunt macinate pentru a obtine o pudra fina.
Condimentul astfel obtinut are o culoare galben intens spre auriu si contine o substanta activa numita curcumin. Aceasta substanta este extrasa prin procesarea radacinii de turmeric si se regaseste in pudra de turmeric in concentratie de 2,5% pana la 4%. Curcuminul are, la randul sau, anumite proprietati benefice, motiv pentru care este folosit si in unele suplimente alimentare, in diferite concentratii.
Un gust putin amarui
Condimentul turmeric are un gust putin amarui, usor piperat si are un miros puternic aromat, asemanator cu cel al ghimbirului. Totodata, e bine de stiut ca turmericul este unul dintre ingredientele din amestecul de curry.
Beneficiile turmenicului
- Turmericul este un antiinflamator natural cu proprietati antiinflamatorii excelente, reducand durerea cauzata de artrita sau osteoporoza.
- Turmericul are siproprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si de aceea se considera ca este un aliat al organismului in lupta cu tusea, raceala sau chiar gripa.
- Curcumina poate distruge cancerul rezistent la medicamente. Mai exact, se pare ca aceasta previne aparitia si dezvoltarea multor tipuri de cancere, printre care si cancerul de colon.
- Previne boala Alzheimer. Mai exact, turmericul ajuta la mentinerea sanatatii creierului, contribuind la indepartarea acumularilor de beta-amiloid din creier si formarea placilor, dar si la oxigenarea creierului.
- Continand agenti antioxidanti, turmericul este recomandat inclusiv in prevenirea si ameliorarea diabetului de tip 2.
- Turmericul imbunatateste digestia si reduce simptomele balonarii. De asemenea, exista studii care sustin ca acesta este indicat in tratamentul gastritei sau al durerilor de stomac.Ingredientul principal al turmericului, curcumina, are si excelente proprietati antibacteriene si antiseptice, de aceea poate fi utilizat si ca un bun dezinfectant in cazul unor rani sau arsuri.
- Turmericul are si un efect detoxifiant asupra ficatului, prevenind in acelasi timp aparitia bolilor la nivelul acestui organ.
- Turmericul mareste productia de enzime in ficat, ajutand astfel ficatul sa filtreze si sa detoxifieze sangele.
Turmericul in bucatarie ca si condiment
- Pentru fripturi – turmericul poate fi adaugat la carnea de vita, porc sau pui, dar poate fi folosit si ca ingredient in sosul pentru marinata, alaturi de cimbru, miere si putin mustar Dijon;
- Pentru omlete – poti presara putina pudra de turmeric atunci cand bati ouale, impreuna cu putina sare, piper sau parmezan ras;
- Pentru supe – turmericul poate fi adaugat si in ciorbele de pui sau de legume, in supele cu galuste si chiar in supele crema, precum cele de dovleac sau ciuperci;
- Pentru mancaruri de orez – atunci cand prepari pilaf sau risotto, poti sa adaugi si putina pudra de turmeric, pentru o aroma mai bogata;
- Pentru legume – morcovul, ardeiul gras, prazul si dovlecelul la cuptor pot fi asezonate cu putina pudra de turmeric si alte condimente;
- Pentru smoothie-uri – turmericul este ideal in orice reteta de smoothie cu fructe sau cu legume, in special cu portocale, mango, mar sau morcov. Atunci cand prepari un smoothie, poti sa adaugi si o lingurita cu pudra de turmeric.
- Pentru ceaiuri – e recomandat sa folosesti o lingurita de turmeric proaspat ras, pe care sa il fierbi timp de zece minute intr-o oala in care ai adaugat patru cani de apa. Pentru o absorbtie mai buna a substantei active in organism, poti sa adaugi si un varf de cutit de piper macinat. Pudra de turmeric poate fi adaugata si la ceaiurile de fructe.
Valori Nutritionale pentru 100 g
|