Super Alimente: QUINOA

Quinoa, cultivata pentru semintele sale comestibile, a devenit una dintre cele mai populare alimente sanatoase, datorita valorii sale nutritive ridicate. Aceasta nu contine gluten, este bogata in proteine si este una dintre putinele plante ce contine toti cei noua aminoacizi esentiali.

Iata 6 beneficii nutritive oferite de quinoa:

1. Bogata in fibre si proteine
O dieta bogata in fibre poate reduce nivelul glicemiei , al colesterolului si produce o senzatie de satietate indelungata, ceea ce poate ajuta la scaderea in greutate. Daca esti vegerarian, quinoa este solutia, fiind o sursa excelenta de proteine.

2. Ofera un aport ridicat de minerale, precum fier si magneziu
O problema a dietelor moderne este lipsa mineralelor, in special magneziu, potasiu, fier si zinc. Din fericire, quinoa le contine pe toate. Datorita acidului fitic din compozitia sa, absorbtia acestora poate fi dificila. Inmuiati quinoa sau lasati-o sa germineze inainte de a o consuma, pentru a reduce continutul de acid fitic.

3. Indice glicemic scazut
Desi este un carbohidrat, quinoa are un indice glicemic scazut. Indicele glicemic masoara cat de repede creste nivelul zaharului in sange. Consumul alimentelor cu un indice glicemic ridicat stimuleaza senzatia de foame si contribuie la luarea in greutate.

4. Continut ridicat de antioxidanti
Antioxidatii sunt substantele care neutralizeaza radicalii liberi, impiedica procesul de imbatranire si previn o serie de boli. Daca lasati quinoa sa germineze, continutul de antioxidanti este sporit.

5. Nu contine gluten
O dieta fara gluten poate fi benefica pentru organism, atata timp cat se consuma alimente care in mod natural sunt “gluten-free”. Studiile au aratat ca daca folosim quinoa in loc de alimentele fara gluten rafinate, precum derivate din cartofi, porumb, amidon sau faina, creste valoarea nutritiva si aportul de antioxidanti.

6. Efecte benefice asupra metabolismului
Tinand cont de beneficiile nutritive ale acestui super aliment, era de asteptat ca va duce si la o imbunatatire a metabolismului. Un studiu a aratat ca folosirea de quinoa in loc de paine si paste reduce semnificativ nivelul glicemiei, insulinei si trigliceridelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here