Nutrienti Esentiali. Pentru a construi o alimentatie sanatoasa.

Carbohidratii, proteinele, vitaminele, mineralele, grasimile si apa sunt nutrienti esentiali de care avem nevoie pentru a trai.

Nutrienti esentiali

De fiecare data cand vine vorba de o dieta sau un program alimentar recomandat de un nutritionist, auzim tot felul de termeni de specialitate. Multi dintre noi ii ascultam si ii retinem doar din faptul ca nu avem voie sa :

” MANCAM CARBOHIDRATI dupa  ORA….”

” NU AI VOIE MAI MULT DE X GRAME DE PROTEINE PE ZI ”

” ai grija la cosumul de ZAHARURI „

Cred ce este esential sa intelegem cu adevarat ce reprezinta si cum se definesc acesti termeni, iar pentru asta vom face o scurta introducere. Prin urmare:

  • carbohidrati(glucide sau zaharuri),
  • lipide (grasimi),
  • proteine,
  • minerale,
  • vitamine
  • apa.

Formeaza sase grupe mari de nutrienti esentiali.

Acesti nutrieti ajung in organism prin hrana iar consumul zilnic al unor alimente variate pentru a asigura toti acesti nutrienti este o provocare pentru cei mai multi dintre noi.

Cu atat mai mult cu cat in ultima vreme tindem sa consumam calorii goale din alimentele procesate lipsite de nutrientii necesari organismului, acest lucru determinand ingrasarea si aparitia bolilor.

Se mai numesc si nutrienti indispensabili. Pana in prezent se cunosc aproximativ 40 astfel de substante necesare omului.

Carbohidratii, lipidele si proteinele se mai numesc macronutrienti. Reprezentand  baza alimentatiei umane, necesarul cotidian fiind de aproximativ 500g (cantitate pura). Ei sunt materia prima din care organismul isi construieste si dezvolta tesuturile, dar si sursa de energie necesara desfasurarii proceselor fizice si psihice.

Micronutrientii (vitaminele si mineralele) sunt necesari in cantitati mult mai mici comparativ cu macronutrientii. Nu reprezinta surse de energie. Totalul de vitamine pe zi al unui adult este de aproximativ 300 mg, iar de minerale de circa 20 g.

Toate procesele metabolice se desfasoara in mediul lichid oferit de apa.

O alimentatie echilibrata trebuie sa contina toti acesti nutrienti esentiali in proportii adecvate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here